måndag 7 mars 2011

Slutspelstider = kappvändartider

Imorgon drar slutspelet i hockeyschmockey igång. Det är under slutspelet som historia skrivs, hjältar föds och krönikörer spårar ur fullständigt.

Nyktra analyser ersätts av rubrikskapande provokationer, kappvändande, rena faktafel och hårddragna slutsatser.

Så i den andan kommer här en hockeykrönika i slutspelsform.


Skellefteå AIK - Linköping HC

AIK skänkte bort seriesegern efter en avslutning segare än en tröttkörd Markus Hellner på Larry Poromaa-skidor. Den missade seriesegern kan faktiskt kosta mer än den uteblivna segerpremien på en miljon kronor. Den kan kosta ett SM-guld.

Att efter 55 omgångar ligga i topp av seriepyramiden innebär som alla vet inte bara ära, utan även chansen att först av alla välja slutspelsmotståndare.
En chans som Skellefteå alltså gick miste om.

När Skellefteå sedan valde Linköping istället för det mer logiska valet Djurgården så kan det mycket väl ha varit det första spadtaget i grävandet av sin egen grav.
Linköping är ett lag byggt för slutspel med en defensiv signerad den rutinerade Hans Särkijärvi och matchvinnare i duon Hlinka Hlavac samt målvakten Norrena.

För debutantcoachen Anders Forsberg kan detta bli en otäck påminnelse om att "This is the fucking Elitserien - not amateur puckelpist".

Ska bli intressant att se om Pitesonen och förra årets skyttekung i slutspelet, Johan Forsberg, hittar formen igen. "Pite-Foppa" är ingen stor skridskoåkare, men har ett krigarhjärta och målsinne som är som skapt för slutspel. Kan bara hans coachnamne få honom att fokusera på hockeyn istället för Tranströmerpoesi och finurliga Twitter-formuleringar så är inte VM-spel en omöjlighet. Annars finns ju alltid förhoppningen om en snar comeback i PHC-tröjan.

En hemvändarfemma med Forsberg och Mikael Renberg flankerandes Björn Lavander framför Mattias Öhlund och Lasse Lindgren skulle vara en bra start i PHC:s jakt på en Allsvensk plats.

Första matchen i den här kvartsfinalserien kommer bli helt avgörande. Förlorar Skellefteå den så kommer tankarna på den nedåtgående formkurvan komma som ett brev på posten. Alla i föreningen är medvetna om att det är i år det ska ske, innan man tappar Rundblad & co till NHL och poängkungen Joakim Lindström åker tillbaka till Ryssland för att skaffa ny pengastoppning till madrassen.

Skulle man däremot vinna första matchen så ligger vägen till ett nytt SM-guld helt öppen, då finns det inget som kan stoppa laget.

Inga kommentarer: