lördag 27 augusti 2011

Ska vi snacka lite könsroller?

Bara för att lätta upp stämningen lite tänkte jag.
Det har väl inte undgått någon att det pågår lite grejer i Libyen. Den lätt labile och förmodade Docent Död-fanatikern Khaddafi (Gadaffi, Khadaffi, Gaddaffi, Khardashian) verkar vara tämligen körd. Länge leve rebellerna.

En som med rätta har uppmärksammats för sin rapportering från striderna är den brittiska journalisten Alex Crawford. Eller låt mig omformulera det till svenskt mediaspråk: Den brittiska fyrbarnsmamman Alex Crawford.
Nu är jag väl inte den mest lämpade personen att ta denna strid, men eftersom mer ansvarstagande och genusinriktade bloggar inte tar sitt ansvar så får jag väl motvilligt kliva fram.

Varför är det intressant att hon är fyrbarnsmamma, och har familjesituationen för en manlig krigskorrespondent någonsin kommenterats i en artikel?
Ska vi i och med påpekandet att hon är småbarnsmamma imponeras än mer över hennes bedrifter som reporter. Är tanken att vi ska tro att hon skjutsar barnen till skolan, hämtar dem efteråt och slussar dem vidare till fotbollsträning eller fiollektioner innan hon stressar iväg på ett lastbilsflak in i Tripoli för att sända live-tv och kanske hitta något som familjen kan äta till middag.

Eller ska vi förfasas över att hon utsätter sig för sådana oerhörda risker när hon har fyra barn som väntar hemma, som hon egentligen borde ägna sin tid åt.

Ja det var väl ungefär det.
Återgå.

3 kommentarer:

Cia sa...

Mer sånt Jan.

Anonym sa...

Word.
/Bryngel

JanneP sa...

Det där gilla ni va?